Kovászos patisszon
2009.08.26. 23:31
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben patisszon, 1 nagy csokor száraz kaporlevél, 1 fej fokhagyma, 1 kis darabka (5 dkg körüli) barna kenyér, ízlés szerint só
A patisszonokat megmosom, meghámozom, kimagozom, és uborka nagyságú hasábokra vágom. Nagy üveg aljára teszek néhány szál kaprot, és erre állítgatom a patisszon-hasábokat. Közéjük dugdosok megtisztított és bevagdosott fokhagymagerezdeket. A tetejére teszek még kaprot és a barna kenyeret. Vizet forralok, literenként 1 evőkanálnyi sót szórok bele, felforralom, és ha már nem lobog, csak gyöngyözik, ráöntöm a patisszonra. Annyi lé kell rá, amennyi teljesen ellepi. A tetejére teszek egy kistányért vagy lazán lekötöm, és a napon (vagy egyéb langyos helyen) két-három napig érlelem. Ha a leve már teljesen zavaros, akkor megérett. Íze pontosan olyan, mint a kovászos uborkáé! Leszűrve üvegekbe rakom a patisszon-hasábokat, és levét finom szűrőn keresztül átengedve öntöm rá. Jól lefedve a hűtőszekrényben sokáig eláll. Szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva még a leve is kitűnő, üdítőitalként fogyasztható.
|