Fejes saláta nyáriasan
2009.08.26. 22:59
15 dkg apró uborkát jól megmosunk, hajszál vékonyra legyalulunk, vagy késsel összevágunk (nem hámozzuk meg), megsózzuk, és egy óráig állni hagyjuk a sóban, utána jól kicsavarjuk. Közben 20 dkg friss paradicsomot, egy csomó újhagymát, egy kis csomó megtisztított és jól megmosott hónapos retket külön-külön vékony szeletekre vágunk, és jól előhűtjük. Ugyancsak lehűtünk két szép nagy fej jól megmosott fejes salátát is. Ezután keverőtálba teszünk két evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, megsózzuk, borsozzuk, és habverővel simára keverjük. Most egymás után beletesszük az uborkát, újhagymát, hónapos retket és a friss paradicsomot, végül a kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát. Óvatosan összekeverjük, ha kell, utána ízesítjük, és üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre betesszük a hűtőszekrénybe tálalás előtt. Ízlés szerint egy csipetnyi mustárt is keverhetünk bele.
|