Gőzgombóc
2009.08.26. 19:48
Hozzávalók: 1/2 kg liszt 3 dkg élesztő só 1 dl tej 1 teáskanál cukor olaj
Az élesztőt megfuttatom langyos tejben, elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál
lisztet, és megkelesztem. Hozzáadom az átszitált liszthez, ízlés szerint sózom, és annyi
langyos tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Meleg helyen
megkelesztem, majd lazán átgyúrva két ovális cipót formálok belőle. Egy 6 literes
lábasba ujjnyi vizet öntök, beleteszem a cipókat, és bő egy deci olajat locsolok rájuk,
hogy ne ragadjanak egymáshoz és az edény falához. A lábasra fedőt teszek, és
nagyon lassú tüzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig nem szabad felemelni a
fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől függ. Hagyományos
teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen is süthető, de ott kissé
megsül az alja, és le kell vágni.
|