Kétszersült (Zwieback.)
2009.07.27. 17:46
Hozzávalók: kovász (25 dkg liszt, 6 dkg élesztő, 2 dl langyos tej), 3 db tojássárgája 12 dkg cukor, 12 dkg vaj, 75 dkg liszt, 6 dl langyos tej, só.
Lisztből, élesztőből és langyos tejből kovászt készítünk, ha megkelt, beleteszünk 3 tojássárgáját, 12 dkg cukrot, 12 dkg vajat és 75 dkg lisztet a annyi langyos tejet, hogy ha meggyúrjuk, olyan legyen, mint a kenyértészta. Jól kidolgozzuk és fél óráig meleg helyen, kendővel letakarva állni hagyjuk. Ezután 2-3 darab hosszúkás cipót alakítunk belőle, tetejét kevés vízzel megkenjük, és ha jól megkelt, meleg sütőben világosra sütjük. Másnap éles késsel szeletekre vágjuk, a lapos oldalára fektetve pléhre tesszük és langyos kemencében jó félóráig, másodszor sütjük, pirítjuk. Ha a kétszersültet nem akarjuk túl hosszú ideig raktáron tartani, úgy a tésztát kevéssé meg is sózhatjuk, mert különben ha a tészta sós és soká áll, könnyen megromlik. Száraz helyen tartandó.
|