Karlsbadi kétszersült
2009.07.27. 17:45
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 2 db egész tojás, 5 dkg Diamalttal (helyettesíthető 3 dkg élesztővel) , 6 dl tej, 2 dkg élesztő, 10 dkg vaj, só.
A finomlisztből, 2 egész tojással és 5 dkg Diamalttal (vagy 3 dkg élesztővel), meg annyi langyos vízzel, vagy tejjel, hogy jó gyönge (lágy) tésztát kapjunk, tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk és egyik felébe 2 dkg, tejben feloldott élesztőt gyúrunk bele. Mind a két tésztát meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. Ha ez megtörtént, akkor az élesztőnélküli részbe beledolgozunk 10 dkg vajat és kevés sót. Összegyúrjuk a másik – élesztős – tésztával és simára dagasztjuk. Legalább 2-3 szór, átdolgozzuk, közben mindig pihentetve. Hosszúkás cipóalakúra formáljuk, és újra megkelesztjük. Jó meleg sütőben megsütjük. Másnap szeletekre vágjuk és tepsibe téve a sütőben, megpirítjuk.
|