Szőlőlevélbe töltött „tehénhús”
2009.07.27. 17:04
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sovány marhahús, 20 db szőlőlevél, só, őrölt bors, 2 tojás, 1 húsleveskocka, 2 dl tejfel, ½dl olaj, 1 dkg liszt
A nagyon sovány marhahúst, mint az ősi időkben, mikor még nem volt húsdaráló, késsel igen apróra megvagdaljuk. Külön edényben ( ½liter vizet) felteszünk főni, melybe beletesszük a húsleveskockát. Amikor felforrt, 1 percre beletesszük, a vastag szárától megtisztított szőlőleveleket, majd kivéve hideg víz alatt lehűtjük. A húst, beízesítjük a sóval, őrölt borssal, hozzáadjuk a tojásokat, jól összekeverjük és 20 percre, hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve, mint a töltött káposztát betöltjük a szőlőlevélbe, és szép sorban belehelyezzük a húslevesbe. Amikor villával finoman megszúrjuk, és a villa végig meleg, a hús elkészült és sorban kivehetjük a töltelékeket egy tálba. Kis lábosban az olajjal, liszttel rántást készítünk, és a léhez keverjük. Beletesszük a kikevert tejfelt, visszahelyezzük a töltelékeket, átforraljuk. Forrón tálaljuk. Köretnek főtt sósburgonyát kínálhatunk.
|