Lugosíts, és még fogyhatsz is.........
2009.07.25. 11:55
Lúgosító étrend az elhízás ellen?
Egy 2008-ban publikált cikk szerzői több vizsgálat adatait is figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy a magas kálium-, zöldség- és gyümölcstartalmú lúgosító étrend segíthet megőrizni az izomtömeget. Egyes szakértők véleménye szerint a lúgosító étrend hozzájárulhat az elhízás műtéti kezelésének étrendi támogatásához, és sok fogyókúrázó életminőségét is kedvezően befolyásolhatja.
Ám a lúgosító (más néven alkalizáló) étrendnek - az elterjedt tévhitekkel ellentétben - nem igazolt a fogyást segítő hatása, ugyanis az ilyen étrend az energiafelvétel csökkentésén alapul, mint minden más fogyasztó étrend.
A lúgosító étrend szerepe az elhízás műtéti kezelésében
A kóros elhízás kezelésére évtizedek óta alkalmaznak ún. bariátriai műtéteket (a bariátria az elhízottak kezelésével foglalkozó ága az orvostudománynak). Ilyen műtét, ha a vékonybél jelentős részének működését kiiktatják (ezek az ún. „bypass” műtétek, amelyek hatására csökken a tápanyag felszívódása, hazánkban nem alkalmazzák), illetve ha a gyomor egy részét műtéti úton eltávolítják, azaz térfogatát csökkentik. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az elhízásnak nemcsak káros hatásai, hanem előnyei is vannak: ilyen például, hogy a nagy testsúly fontos szerepet játszhat a csontsűrűség fenntartásában, és a nagy testsúly edzi a csontállományt. A drasztikus fogyókúra és a műtéti beavatkozás a szervezetet stresszként éri, ami - Ingrid Kohlstadt szakértő álláspontja szerint - savasodást idézhet elő, károsítva bizonyos szervek és szövetek működését. A csontsűrűség romlása és az izomtömeg csökkenése tehát a bariátria beavatkozások és tartós illetve ismételt fogyókúrák eredményeként is létrejöhet, amelyre a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag lúgosító étrend alkalmazása kifejezetten kedvező hatású lehet.
Egynapos lúgosító étrend
Ha már megismerkedtél a lúgosítás alapelveivel, akkor próbáld ki kéthetes lúgosító étrendünket, amely segít a túl savas élelmiszerek fogyasztása miatt kialakult problémákat megszüntetni - vagy legalábbis enyhíteni..
Alapszabály:
A lúgosító étrend a napi 12 x 2dl citromos víz (minden pohár vízben 1 evőkanál citromlével) elfogyasztásával lesz csak teljes.
A vízfogyasztás kötelező időpontjai:
- ébredéskor
- reggeli előtt
- reggeli után
- tízórai előtt
- tízórai után
- ebéd előtt
- ebéd után
- uzsonna előtt
- uzsonna után
- vacsora előtt
- vacsora után
- lefekvéskor
1. nap
Reggeli: zellerkrémes rozskenyér, tejeskávé
Hozzávalók:
5 dkg rozsos kenyér
2 dkg margarin
10 dkg reszelt zeller
2 dl tej
0, 5 dl kávé
2 dkg méz
Elkészítés:
A reszelt zellert kikeverjük a margarinnal, ezt kenjük a kenyérre. A tejeskávét szokás szerint készítjük el.
Tízórai: alma
Hozzávalók: 15 dkg alma
Ebéd: csirkekrém leves, reszelt sárgarépával
Hozzávalók:
1 tasak csirkekrém leves
20 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés:
A csirke krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a sárgarépát, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük
Uzsonna: banán, dióval
Hozzávalók:
10 dkg banán
1 dkg dió
Vacsora: sajtos zöldbab
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
5 dkg gomolya sajt
ízlés szerinti fűszerek
Elkészítés:
Ha konzerv a zöldbab, akkor lecsöpögtetjük, ha főzni szükséges, akkor roppanósra főzzük. Tálra tesszük, a gomolya sajtot a tetejére morzsoljuk és mikrohullámú sütőben 1 perc alatt ráolvasztjuk.
2. nap
Reggeli: kivis müzli
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dkg natúr búzapehely
10 dkg kivi
2 dkg méz
Elkészítés:
A kivit tisztítás után összetörjük, elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a búzapelyhet, és tejjel felöntjük.
Tízórai: narancslé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s narancslé
Ebéd: sajtos paradicsomleves, banán
Hozzávalók:
1 tasak paradicsom krémleves
1 dkg reszelt parmezán sajt
10 dkg banán
Elkészítés:
A paradicsom levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a levest, és a sajttal megszórjuk. A banánt utána esszük meg!
Uzsonna: ananász
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász
Vacsora: tojás fehérje pörkölt padlizsánnal, spagettivel
Hozzávalók:
2 db főtt tojás fehérje része
20 dkg padlizsán
5 dkg vöröshagyma
1dkg olaj
5 dkg durum spagetti
ízlés szerint fűszerek:piros paprika, kömény, só
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és a héjastul kockára vágott padlizsánt. Éppen ellepő vízzel felöntjük, és rövid idő alatt készre pároljuk. Hozzáadjuk szintén kockára vágott főtt tojásfehérjét, és összeforrósítjuk. A készre főtt spagettire halmozva fogyasztjuk.
3. nap
Reggeli:cukkinis rántotta, puffasztott rizsszelettel
Hozzávalók:
1 db egész tojás
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj
só
Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd a sóval felvert tojást hozzáadva, készre sütjük. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.
Tízórai: feketeribizli lé
Hozzávalók:
2 dl fekete ribizli nektár
Ebéd: csirke gulyás
Hozzávalók:
10 dkg kockázott csirkemell,
1 dkg olaj,
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
7 dkg karikázott sárgarépa,
7 dkg karikázott petrezselyemgyökér,
4 dkg kockázott zeller,
4 dkg kockázott karalábé,
4 dkg kockázott burgonya,
Elkészítés:
A húst olajon fehéredésig „sütünk”, majd éppen ellepő vízmennyiséggel felöntjük. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Hozzá adjuk a 4 dl vizet, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, burgonyát és kb. 15 perc alatt együtt készre főzzük.
Uzsonna: körtés író
Hozzávalók:
2 dl író
10 dkg körte
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat turmixxal habosra keverjük.
Vacsora: virslis karfiol ragu
Hozzávalók:
50 dkg virsli
250 gr karfiol
2 dkg vaj
ízlés szerint só, zöldség fűszerkeverék, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A karfiolt fűszeres vízben készre főzzük. A virslit vékonyra felkarikázzuk, forró vajon átpirítjuk, majd a meleg, lecsepegtetett karfiollal átkeverjük
Lúgosíts 1 nap alatt!
Nincs időd hosszú, több napig tartó kúrába belefogni? Akkor egy napos lúgosító étrendünket neked találták ki! Szerezd be a szükséges élelmiszereket és vágj bele!.
Fontos, hogy a nap folyamán a lenti étrend mellett elfogyassz legalább 2 liter forrásvizet vagy buborékmentes ásványvizet is! Így lesz csak igazán hatékony!
Reggeli: Citromos csalántea és banános müzli
- 2 dl csalántea fél citrom levével
- 1 banán felkarikázva
- 3 evőkanál zabpehely
- 1 teáskanál mazsola
- 1 dl író
A citrom is lúgosít!
- Így készül:
A müzlihez a banánt, a zabpelyhet és a mazsolát keverd össze, öntsd hozzá az írót. A citromos csalánteát kortyolva falatozz!
Tízórai: Citromos reszelt alma tönkölypászkával
Egy almát reszelj le, facsard rá egy fél citrom levét. A reszelt almát 1 szelet tönkölypászkával fogyaszd!
Ebéd: Csirkehúsos kelbimbópörkölt
Hozzávalók:
- 10 dkg csirkemell darálva
- 250 gr kelbimbó
- 5 dkg vöröshagyma
- 1 teáskanál olaj
- ízlés szerint: só, pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors
Így készül:
A forró olajon az apróra vágott hagymát dinszteld meg, tedd rá a darált húst, 10 percig párold, majd fűszerezd ízlés szerint sóval, pirospaprikával, köménnyel, borssal. Add hozzá a kelbimbót, majd öntsd fel éppen ellepő vízzel. 30 perc alatt főzd készre, melegen tálald!
Uzsonna: 1 banán
Vacsora: Paradicsomos rozskenyér
Piríts meg egy szelet rozskenyeret, és egy félbevágott paradicsommal dörzsöld át! Már fogyaszthatod is!
WellnessCafe
2009. 06. 12.
|