Szalontüdő (fényképpel)
2009.05.10. 18:48
Hozzávalók: 1 kg sertéstüdő és szív vegyesen, 2 vöröshagyma, 4-5 szem fekete bors, 2 babérlevél, só, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 ecetes uborka, 1 evőkanál kapribogyó (el is maradhat), 1 gerezd citrom, 1 evőkanál mustár, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál ecet, 1 dl tejföl.
A tüdot meg a szívet megtisztítjuk - a hártyákat, a zsírt, a hörgoket lefejtjük róla -, és a lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy boven ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágjuk, és az egész borssal meg 1 babérlevéllel a tüdohöz adjuk, megsózzuk, majd lefödve, kis lángon jó 1,5 óra alatt puhára fozzük (kuktában 1 óra alatt kész). A levébol kiemeljük, kisebb hasábokra vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk, majd a liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, valamint a zúzott fokhagyma meg a babérlevél. A tuzrol levéve pirospaprikával megszórjuk. A tüdo fozolevébol kb. 4 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás suruségure forraljuk. Ha túl suru lenne, egy kevés fozovízzel hígíthatjuk. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót meg a citrom lereszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk, végül az összevágott belsoségeket is beleforgatjuk. 4-5 percig forraljuk. Zsemlegombóc illik köretnek hozzá.
|