Profiterol
2009.04.30. 21:11
Hozzávalók: Képviselõfánk tészta: 80 g vaj (vagy margarin), 110 g liszt, 5 db tojás, csipet só. Töltelék: 2-3 dl tejszín. Krém: 150 g porcukor, 150 g étcsokoládé, 30 g liszt, 8 db tojássárgája, kevés vaj (vagy margarin), 1 csomag vaníliás cukor, fél liter tej.
Képviselõfánk tészta: A vajat (vagy margarint) a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan keverve addig fõzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hûlt, a négy tojást egyenként beledolgozzuk, alaposan simára kikeverve. Kikent sütõlemezre egymástól távol, mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket. (Vigyázat, a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta!) Elõmelegített sütõben (kb. 200°C-on) 15-20 percig sütjük. A sütõ ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihûlni. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, és apránként a felmelegített, vaníliás cukorral elkevert tejet. Simára keverjük, majd lassú tûzön gõz felett állandóan keverve besûrítjük. Levesszük a tûzrõl és hozzákeverjük az elõzõleg vízfürdõn megolvasztott csokoládét, és langyosra hûtjük. A tejszínt ízlés szerint édesítve felverjük, és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején vágást nyitva a legkisebb csõrrel, megtöltjük a fánkokat a tejszínhabbal. Ezután egy magasabb peremû tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd rácsorgatjuk a csokoládé krémet, ezután egy órára hûtõbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Tölthetjük fagyival, illetve a tejszínhab helyett Mascarponéval is.
|