Serpenyőben pirított báránylábszár
2009.04.30. 20:59
Hozzávalók 4-6 személyre: 4-6 db báránycsülök, só, őrölt feketebors, 8 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 1,1 l száraz fehérbor, 6 db fiatal articsóka vagy 1 kg kelbimbó, db citrom kifacsart leve, 60 dkg burgonya (kicsik), 1 szál rozmaring, 1/2 csomó petrezselyem, 30 dkg paradicsom (aprók)
Elkészítése: A húst a csontokról levágjuk, a faggyút eltávolítjuk. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, forró olajban, sütőben elősütjük. 3,5 dl borral felöntjük, 45 percig sütő alján hagyva pároljuk, közben még 2 dl borral meglocsoljuk.
Az articsókákat 3-4 cm-es szárat hagyva megtisztítjuk, a kemény borítóleveleket levágjuk, a szívet vájóval kivesszük, félbe vágjuk, és azonnal 2 liter citromos vízbe tesszük. A burgonyákat meghámozzuk, félbe vágjuk, ezt tesszük a hagymákkal is.
A húst kb. 45 perc után (30 perc után megfordítottuk) kivesszük a sütőből. Felöntjük további 2,5 dl borral, az articsókát, a hagymát, a burgonyát a hús mellé rakjuk, és még 35 percig együtt pároljuk.
A rozmaringot és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomokat megmossuk, a fövési idő vége előtt 10 perccel a hús mellé tesszük, hozzáadva a maradék bort is. Tálalás előtt a zöldfűszereket rászórjuk, belekeverjük a kész ételbe.
|