Levesek : Nyírségi gombócleves (KÉPPEL) |
Nyírségi gombócleves (KÉPPEL)
2009.04.12. 15:18
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús(esetleg pulykacombfilé)
Kb. 8 dkg vaj
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
1-1 darabka zeller és karalábé
10 dkg zöldborsó
15 dkg karfiol
10 dkg gomba
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
fél citrom leve
1 ek. liszt
só
A gombóchoz:
15 dkg burgonya
4 dkg liszt
1 tojás
só, őrölt bors, késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A húst egyforma kockákra vágjuk és a vaj felén fehéredésig sütjük.
Közben a sárgarépát,gyökeret, karalábét és zellert megtisztítva
kis kockákra vágjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk.
Felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk, és kis lángon puhára főzzük a húst
és a zöldségeket. Közben a gombóchoz megfőzzük héjában a burgonyát,
meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a liszttel és
a tojással, megsózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi szerecsendiót
adunk hozzá. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és
a lobogó levesbe dobjuk.A borsót, az apró rózsákra szedett
karfiolt és a felszeletelt gombát is hozzáadjuk, s addíg főzzük,
míg minden megpuhul.A maradék vajból és a lisztből világos
rántást készítünk, a levest ezzel besűrítjük. A tűzről levéve
a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell még
megsózzuk, és a végén citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.
|