Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Magyar étkezési kultúra
Magyar étkezési kultúra : Fűszerezés és amit jó, ha tudunk

Fűszerezés és amit jó, ha tudunk

  2009.04.12. 11:40


Először egy csipetnyi történeti kitekintés

Íme, egy kis visszapillantás a fűszerezés hazai történetének első fejezetésére. (Hisz az sem mindegy, hogy kiváló főztünk mellett tudásunkkal is el tudjuk-e kápráztatni családunkat, barátainkat!) Számos ma ismert fűszernövényt (ánizst, kaprot, koriandert) már az ókori Rómában is termesztettek. A szakavatott módszerek nem mások, mint a légiósok közvetítésével kerültek hazánkba. Igaz, később megszakadt a fűszerezés ókori eredetű kultúrája, ám később, a középkorban a szerzetesek és apácák voltak a fűszernövények termesztésének tudói...

A megfelelő, vagy akár merész választás

A részben hússal készülő vagy kifejezetten csak húsból álló ételeket el sem tudjuk képzelni fűszerek nélkül. Ki hallott már ízetlen sültről, semleges ízű pörköltről, vagy sótlan húslevesről? A magyar konyha húsételei elképzelhetetlenek például a paprika nélkül. Holott közismert, hogy a paprika bizony csak Amerika felfedezése óta része a magyar konyhaművészetnek. Eleink előszeretettel használtak ma már furcsának tűnő, elsősorban édességek ízesítésére használt fűszereket, mint a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a borsmenta, és az ánizs. Érdemes ezeket a mai konyha részévé is tenni, és mértékkel alkalmazva kiemelni vele húsételeink ízét.

Az időzítés: előtte vagy utána fűszerezzünk?

Vagyis: főzés előtt vagy után? Netán közben? Ha már eldöntöttük, hogy melyik fűszert használjuk, az sem mindegy, mikor tesszük az ételbe. A fűszerek használatával az a célunk, hogy kiemeljük az alapanyagok ízét, összhangba hozzuk őket egymással. A fűszerezést alapvetően a főzés három szakaszában tehetjük meg. Először még főzés előtt, például pácoláskor, amely folyamat a hús puhítására szolgál. Az úgynevezett száraz pác legmegfelelőbb fűszere a bors és a mustár. Ha az így előkészített bélszínt, vagy hátszínt, vagy vadhúst (őzgerincet, szarvast, nyulat), bepácoljuk és leöntjük olajjal, akár 4 napig is állhat így, mielőtt a következő fázisba (sütés) lépnénk. A nedves pácoláshoz úgynevezett páclevet készítünk, mely többek között zöldségekből, vöröshagymából, zöldfűszerekből, borsból, ecetből vagy citromléből, esetleg borból áll. A hőkezelés alatt is fűszerezhetünk. A húsok esetében például többnyire ilyenkor keríthetünk sort a sózásra, melyről úgy tartják, elsősorban egyéni ízlés kérdése. És ez az ízlés a sült húsok esetében bizony a szakácsé. Mégis vannak kivételek: ezek pedig a májból készült ételek, melyeket mindig utólag, már az asztalnál kell sózni. Végezetül pedig természetesen a már kész ételt is fűszerezhetjük, legyen szó bármilyen húsról.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?