Fehér kenyér(képpel)
2009.04.11. 21:21
Hozzávalók (2 darab 325 g-os kenyérhez)
400 g liszt
20 g élesztő
12 g só
240 ml víz
A szóráshoz:
liszt, búzadara
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a vizet, és simára dagasztjuk a tészát - ha összeállt a tészta, érdemes az asztalra kivenni, és ott folytatni a gyúrást.
Ha már egynemű a tészta, akkor gömböt formázunk belőle. Kb 2 cm vastagságúra lapítjuk, majd a tészta széleit a közepébe hajtjuk. A végén a közepét összecsípjük, megfordítjuk, és letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát félbevágjuk, és mindkét felét kigömbölyítjük.
Kétféleképpen is formázhatjuk. Az egyik mód, hogy francia mintára ( Baguette) a tésztát kilapítjuk, és két szemközti szélét a közepébe hajtjuk. Az ujjunkkal mélyedést nyomkodunk bele és a tetejét összecsípkedjük.
Rudat sodrunk az így kapott tésztából, ismét mélyedést nyomkodunk a közepébe, majd ismét összecsípkedjük a tésztát, végül a liszttel és búzadarával vékonyan meghintett sütőlemezre tesszük, az összecsípett felével lefelé.
A másik formázási lehetőség, miszerint a kelesztéskor félbeválasztott tésztát kb 2 cm vastagságúra lapítjuk, majd a tészta széleit a közepébe hajtjuk. A végén a közepét összecsípjük, megfordítjuk. És ezt is sütőlemezre tesszük.
Most vékonyan meghintjük liszttel a kenyereket.
A hosszúkás kenyér befejezéséhez 2-3 cm távolságra egymástól, 3/4 részig vagdossuk be egy ollóval, majd az így kapott részeket felváltva, ellentétes irányba hajtsuk ki.
A kerek kenyér díszítése egyirányú bemetszésekkel történik.
200 C-on előmelegített sütőben sütjük kb 25 percen át. A sütés 10 percében vegyük le a kenyereket a sütőlemezről, és tegyük át őket a sütőrácsra! Így egyenletesebben sül.
|