Grissini(ejtsd:grisszini)
2009.04.11. 21:18
Hozzávalók (kb 0.5 kg-hoz)
400 g liszt
200 ml tej
100 ml víz
10 g porcukor
20 g élesztő
10 ml olaj
13 g só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, és kiolajozunk egy tepsit.
A tej felét fellangyosítjuk, beletesszük a porcukrot, és az élesztőt. Az élesztőt hagyjuk felfutni - kb 10 perc.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverjük, hogy tejföl sűrűségű legyen.
Majd a többi lisztből kevéssel betakarjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük kb negyed óra alatt.
Hozzáadjuk a sót, az olajat, és a vizet, majd jól elkeverjük. A tésztát simára gyúrjuk, cipót csinálunk belőle, és letakarva egy óra hosszát pihentetjük.
FIGYELEM! A sót úgy adjuk hozzá, hogy az a kovásszal közvetlenül ne érintkezzen, mert a só megöli az élesztőgombákat!
Maximum fél centi vastag hurkácskákat sodrunk belőlük és további 20 percig kelesztjük őket.
A pálcikákat a maradék tejjel vékonyan megkenjük és kiolajozott tepsiben forró sütőben szép pirosra sütjük kb 15 perc alatt.
A Grissini egy olasz különlegesség. Előételként, bor mellé, vagy salátákhoz egyaránt fogyasztható. Egyéni ízlés szerint köménymaggal, rozmaringgal, vagy más fűszerrel is ízesíthetjük, akár pármai sonkába is tekerhetjük.
|