Rákkal töltött batyuk
2009.04.11. 21:07
Hozzávalók (8 személyre):
A tésztához:
3 bögre liszt
6 evőkanál hideg disznózsír
10 evőkanál hideg vaj
1 teáskanál só
1 csipet fehér bors
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 nagy tojás
1 tojássárgája
1 dl sör
A töltelékhez:
2 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma pépesítve
1 nagy fej hagyma finomra vágva
3 apróra vágott paradicsom
1/2 teáskanál őrölt kardamom
1 csipet fehér bors
1 teáskanál só
1 éd 1/2 bögre esetleg káposzta
3 evőkanál petrezselyem
1/2 kg rákfilé
A ragasztáshoz tojásfehérje, és tej vagy víz
Elkészítés:
Keverd össze a tészta száraz hozzávalóit, majd dolgozd össze a zsiradékkal. Adj hozzá egy tojást, a tojásfehérjét, és egy kevés sört, hogy jól gyúrható masszát kapj. Becsomagolva tedd hűtőbe legalább fél órára.
A töltelékhez párold meg a hagymát és a fokhagymát a vajon, majd add hozzá a borsot, a paradicsomot, a kardamomot és a sót. Párold meg rajta néhány perc alatt a csíkokra vágott káposztát, míg minden lé el nem párolog. Tedd hűtőbe egy éjszakára.
Nyújtsd ki a tésztát, és vágd kb. 10 x 10 centis négyzetekre. Helyezz minden négyzet közepére egy kanál tölteléket és egy-egy rákot, kend meg a szélét a vizes tojásfehérjével, és formázz batyukat, vagy hajtsd háromszögre. Nyomkodd le a szélét, kend meg a tetejét is tojásfehérjével, majd előmelegített 200 fokos sütőben süsd fél órát, vagy amíg meg nem pirul.
|