Narancsos-zsályás töltött liba
2009.04.11. 21:03
Hozzávalók:
1 kis liba (3-4 kilós)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
6 dkg vaj
1 teáskanál cukor
2 narancs leve és lereszelt héja
1 marék friss zsálya apróra vágva
15 dkg natúr pörkölt mogyoró durvára vágva
25 dkg friss zsemlemorzsa
1 felvert tojás
só, frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, és kis lángon párold puhára benne a hagymát, majd add hozzá a cukrot és a narancs levét. Forrald el a levét, hogy egy lekvár állagú massza maradjon a serpenyőben. Közben öntsd forró vizet a zsályára, hagyd állni egy percig, majd szűrd le és nyomkodd ki belőle a levet. Add a hagymához a többi hozzávalóval együtt, és jól keverd el.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A liba hasüregéből vagdosd le a felesleges zsiradékot, majd töltsd meg háromnegyedig a töltelékkel. Szurkáld meg villával a bőrét mindenhol egyenletesen, sózd, borsozd. Az eltávolított zsíros részeket fektesd a combokra, majd csomagold alufóliába, és tedd a sütő rácsára. Egy fokozattal lejjebb csúsztass be egy tepsit vagy sütőlemezt, hogy a kicsepegő zsiradékot felfogja, ezt rendszeresen ürítsd ki. A 3 kilós madarat 2-2,5 órán át, a 4 kilósat 3 órát süsd, hogy teljesen megpuhuljon. A sütési idő vége előtt 30-40 perccel távolítsd el a fóliát, hogy a bőre ropogós pirosra süljön. Amikor szúrásra tiszta, átlátszó lé csurog ki a húsból, elkészült. Félig nyitott sütőajtónál hagyd 20 percig pihenni, majd darabold fel tálaláshoz.
|