Svéd húsgombócok
2009.04.11. 20:47
Hozzávalók:
A golyókhoz:
25 dkg burgonya (kb. 1 nagyobb és 1 kisebb)
fél fej vöröshagyma
2 kk.egész koriandermag
40 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)
1 tojás
fél dl tej
1/4 kk. reszelt vagy őrölt szerecsendió
só, fehér bors
a sütéshez 2 dl olaj és 15 dkg vaj
A szószhoz:
2 ek. szójaszósz
2 dl tejszín
1 ek. finomliszt
őrölt fehérbors
2 dl forró víz
A tálaláshoz:
2 dl áfonyalekvár
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Burgonyanyomón átnyomjuk, de mivel elég apróra vágtuk, akár villával is szátnyomkodhatjuk.
A hagymát egészen finomra reszeljük (vagy ledaráljuk). A koriandermagot mozsárban finomra zúzzuk (de megteszi egy zacsi és egy húsklopfoló is ehhez a művelethez). A darált húst érdemes egyszer átdarálni még, de elhagyható. Most jön az összeállítás: a darált húst, a fűszereket (só, bors, szerecsendió, őrölt koriander), a hagymát, a tejet, a tojást és az áttört burgonyát kézzel jól összedolgozzuk. Kézzel kb. 2 cm átmérőjű golyóbisokat gömbölygetünk belőle.
A sütés az eredeti recept szerint két részletben történik. Az első etapnál kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, a fele vaj-olaj keveréken sütjük ki a fele húsgolyót (forró zsiradékban, mérsékelt tűzön, kb. 10 perc alatt sülnek át, időnként megforgatva), majd a sütés után a felesleges zsiradékot eltávolítjuk, az edényt papírtörlővel kitöröljük és a maradék vaj-olajon eljátszuk ugyanezt a maradék húsgolyókkal. De szerintem ez a fázis elhagyható, legalábbis enélkül is működött a recept. (Mármint nem a sütés hagyható el, hanem a vaj-olaj felezése, egyben is működik, de a golyókat valóban két körre kell osztani, mert egyszerre nem férnek a serpenyőbe.
Ha készen vannak, hőálló tálon, alufóliával lefedve a sütőbe tesszük (100°C), hogy tálalásig meleg maradjon.
A mártáshoz a szójaszószt elkeverjük 2 dl forró vízzel. Egy másik tálkában pedig a főzőtejszínt keverjük csomómentesre a liszttel. A mártást abban az edényben készítjük, amiben a húsgombócok sültek. Ehhez kiöntjük belőle a felesleges zsiradékot úgy, hogy kb. 3 evőkanálnyi maradjon, plusz a húsgombócokról sülés közben lepottyanó húspörkök is maradhatnak, sőt maradjanak. A zsiradékot felforrósítjuk, hozzáöntjük a szójaszószos vizet, a húspörköket lekapargatjuk az edényről. A tejszínes keveréket fokozatosan hozzámelegítjük a szójaszószos-olajos keverékhez, majd amikor nagyjából egy hőfokon vannak, bátran hozzáadjuk. Megborsozzuk, elkeverjük és mérsékelt tűzön kevergetve besürítjük (kb. 5 perc).
Sült krumplival, áfonyalekvárral esszük.
|