Vadas marhasült zsemlegombóccal (képpel)
2009.03.19. 08:58
Vadas marhasült
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg sovány marhahús, 4 dkg zsír, 80 dkg sárga- és fehérrépa, 4 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, kockára vágva, 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve, 3 db marhahús leveskocka, citromlé, vegeta, kb. 30 szem feketebors, reszelt ciromhéj, 2-3 babérlevél, kis ecet, cukor, mustár.
A húst 3-4 nappal a felhasználás előtt pácolni kell:
A zöldséget apró kockára vágva, leveskockával és vegetával fel kell tenni főni, beletéve a hagymákat és a borsot is. Ez utóbbit célszerű kis vászonzacskóban elhelyezni a babérlevéllel együtt. Ha a zöldség félig megfőtt, tegyél bele ízlés szerint 1-3 evőkanál 10 %-os ecetet és tedd bele a még forró lébe a húst. Fedd le, ha kihűlt, tartsd hűtőben. Naponta egyszer-kétszer meg kell mozgatni a húst a lében, hogy jól átjárja a pác. Ha eljött az idő és enni akarod, előbb vedd ki a húst a léből, szűrd le a zöldséget, dobd el a zacskót (vagy csak a tartalmát), de tartsd meg a páclét. Itasd le a húsról a lét, szeleteld fel vékonyan és teflonedényben, forró zsírban hirtelen süsd ki mindkét oldalán, majd tedd félre.
A hús zsírján piríts meg egy fej apróra vágott hagymát és tedd rá a zöldséget. Ha lesült zsírjára, 1-2 evőkanál finomliszttel hintsd meg és forgasd meg néhányszor. Ezután tedd rá a 4 dl felkevert tejfölt, keverd el alaposan, majd öntsd fel 2 dl páclével. Két-három kávéskanál kristálycukrot piríts barnára, öntsd le egy dl páclével és keverd fel teljes oldódásig, majd keverd hozzá a fortyogó mártáshoz. Ízesítsd mustárral, citromlével, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal. Ezután tedd bele a hússzeleteket és kb. 1,5-2 óra hosszat, óvatosan kevergetve, rázogatva, fedő alatt párold omlós puhára.
Zsemlegombóccal vagy csőtésztával finom.
Zsemlegombóc
Három zsemlét apró, fél cm-es kockákra vágok, szárazon megpirítom és kb. 20-30 dkg finomliszttel, 2 tojással, sóval, vízzel simára, csomómentesre kikeverem, és állni hagyom 10-20 percet.
Ezután vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formálok belőle és forró, zubogó vízben (amelybe 2-3 kávéskanál sót és 2-3 dkg zsírt tettem) kifőzöm. Leszűrve összekeverem 3-4 dkg forró zsírban elkevert 1-2 dl tejföllel.
Ínyencek keverhetnek a tésztába petrezselymet, kaporlevelet.
|