Milyen csibe jó...(mit vegyünk)
2009.03.18. 22:35
CSIBE, CSIRKE, JÉRCE, TYÚK, KAKAS, KAPPAN
A többnyire csak csirkeként emlegetett baromfi nemétől és korától függően más és más ételek elkészítésére alkalmas. A 50-60 dkg-os csibe nagyon "gyenge húsú", belőle bármiféle kímélő étel főzhető. A 70-80 dkg-os csirke ugyancsak puha húsú, zsírtalan, rántani-sütni kiváló. A 80-100 dkg-os jérce még jó sütésre; a bőre alatt már van egy kis zsírréteg, amit esetleg le lehet fejteni. A 1,5-2,5 kg-os tyúk elsősorban levesnek való, de főtt húsként - a kisebb, fiatalabb esetleg párolva - is tálalható. Bőrét az alatta levő zsírral együtt érdemes lefejteni (s azt felaprítás után ki lehet sütni). A 1,5-3 kg-os kakas húsa kemény, rostos, így levesnek, főtt húsnak,fasírozottnak ajánlható. Az 1-2 kg-os kappan (ivartalanított kakas) húsa zsírral enyhén átszőtt, zamatos, egyaránt alkalmas sütésre, párolásra.
|