A koplalás serkenti az agyműködést?
2009.02.28. 11:34
WellnessCafe
2009. 01. 30.
„Kevesebb evés a jobb memóriáért”, lehetne az idősek jelmondata német kutatók szerint. A Münsteri egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy az egészséges, túlsúlyos vizsgálati személyek memóriáját és gondolkodását három hónapon belül 30 százalékkal javította a csökkentett kalóriabevitel.
Az egyetem neurológus adjunktusa, a kutatást vezető Dr. Agnes Flöel szerint végre van valami, amit a korral járó szellemi hanyatlás ellen mi magunk is tehetünk. A kutatók feltevése az, hogy a kalóriamegszorítás az inzulinérzékenység és a gyulladás befolyásolásán keresztül fejti ki jótékony hatását a memóriára és a gondolkodásra. A vizsgálat során az omega-3-zsírsavakban gazdag étrend hatását is tanulmányozták, ám az állatkísérletek eredményeivel szemben emberekben nem sikerült bizonyítani jótékony hatásukat. Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences januári online számában jelenik meg.
A vizsgálatban résztvevő 49 férfi és nő átlagéletkora 60,5 év volt, testtömegindexük átlaga 28. (A túlsúly 25-nél, a kóros elhízás 30-as testtömegindexnél kezdődik.) A kalóriamegszorító csoport tagjainak nem mondták meg, hogy mit egyenek, csak 1200 kalóriában szabták meg a napi maximumot, valamint azt tanácsolták, hogy egyszerre mindig kisebb mennyiségeket fogyasszanak. Ebben a csoportban az átlagos fogyás 2,3 kg volt. Az ajánlásokat leginkább betartó résztvevőknél az átlag elérte a 3,6 kg-ot. A nagyobb súlyvesztés jelentősebb memóriajavulással járt együtt, emelte ki Flöel. Idős emberek esetében azonban vigyázni kell a kalóriabevitel csökkentésével, mivel könnyen alultápláltság alakulhat ki. 60 év felett az emberek egyébként is egyre kevesebbet esznek, ezért ilyenkor különösen fontos az egészséges testsúly megőrzése.
|