Mátrai szelet
2009.02.28. 10:59
Hozzávalók 5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só. Töltelékhez: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 fott sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük. Közben belekeverjük a tojássárgákat, a sót, a felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.
|