A 3 legnagyobb fogyókúrás tévedés
2009.02.13. 15:09
Tihanyi András dietetikus szakértőnk írása
2008. 12. 29.
A sikeres fogyókúra minden túlsúlyos ember álma. A kihívás óriási, leküzdeni az éhségérzetet nagyon nehéz, és annyi módszerről lehet olvasni. Dietetikus szakértőnkkel most annak jártunk utána, miért hibázol akkor, ha húsmentes, szénhidrátmentes, vagy zsírmentes fogyókúrákba fogsz!
Fogyni húsmentes étrenden
A vegetáriánus életmódnak sok valós és feltételezett előnye van: valószínű például, hogy képes bizonyos rákos megbetegedések előfordulásának kockázatát csökkenteni, de elterjedt nézet az is, hogy segítségével a felesleges kilóktól is könnyen megszabadulhatsz. A valóság sajnos kiábrándító: a sovány húsok fehérjében gazdagok, normál mennyiségben fogyasztva nem hizlalnak, ellenben a hús pótlására gyakran használt rántott vagy pörköltként elkészített zöldségekkel, amelyek sokszor úsznak az olajban. Ahogyan a mérték nélkül fogyasztott gabonából készült ételek sem tesznek jót az alakodnak! A jól összeállított, tejet és tojást is tartalmazó vegetáriánus étrend egészséges és hiányállapotok kialakulásához sem vezet, ám fogyni csak akkor tudsz, ha csökkented az energiafelvételt. A tengeri halakban megtalálható omega-3 zsírsavak például javíthatják a közérzetedet is, és a fogyást is elősegíthetik. A hiányuk - a kutatások szerint - a vegetáriánus étrenden élők között gyakran előfordul, ezért nem tanácsos az étrendedből kihagynod őket!
Fogyni zsírszegény étrenden
A zsírok hizlalnak gondolják sokan, és a legegyszerűbbnek látszó megoldást választják: nem esznek zsiradékokat, vajat, növényi olajokat, margarint és zsírban gazdagabb élelmiszereket. Első ránézésre ez jó ötlet, ám a szervezet bizonyos zsírsavak nélkül nem tud egészségesen működni: a kedvező hatásokat nélkülözni kell, a zsírban oldódó vitaminokból is hiányállapotok jöhetnek létre, az epekövek kialakulásának veszélyéről nem is beszélve. A zsír nagy mennyiségben hizlal, de ne feledd: zsír nélkül az egészséges fogyás sem megy! A zsírok tehát nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. Ha teljesen kizárod ezeket étrendedből, vagy csak igen kis mennyiségben fogyasztasz állati és növényi eredetű zsiradékokat, nem lesz a szervezetedben elegendő vitamin és esszenciális zsírsav. Ezeknek hiánya komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, így például bőrproblémákhoz, epekőképződéshez, a csontok gyengüléséhez, látászavarok jelentkezéséhez vezethet.
Fogyni szénhidrátszegény étrenden
A szénhidrát a fehérjével és a zsírral ellentétben nem esszenciális tápanyag, a szervezeted elő tudja állítani kis mennyiségben. A népszerű fogyókúrák egy része pedig ellenségnek állítja be, így sokan úgy döntenek: elhagyják az étrendükből a szénhidrátot! Valójában a súlygyarapodásban a túlzott mértékű egyszerű- és összetett szénhidrát és a zsiradék fogyasztás egyformán szerepet játszik (a tévhittel ellentétben a növényi olajok is!). A zsírok jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok, mert grammonként több energiát szolgáltatnak. A cukor mértékkel fogyasztva, egészséges, túlsúlyos emberek számára a fogyókúra alatt sem tilos, és a tésztára, kenyérre - mint szénhidrátban gazdag élelmiszerre - is ugyanez igaz. Ha tésztaköreted adagját harmadával vagy negyedével csökkented, vagy a felét zöldségkörettel illetve más, energiában szegényebb étellel váltod fel, akkor kifejezetten fogyókúrás eledelt fogyaszthatsz! A szénhidrátban gazdagabb élelmiszereink vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot és bioaktív összetevőket tartalmazhatnak, így a szénhidrátok kiiktatásával ezekről is lemondasz - ezt egészséged megóvása érdekében ne tedd!
|