Szívinfarktus, rák ellen rostos étel
2009.01.31. 21:09
Az élelmi rostok rendkívül fontosak ahhoz, hogy emésztésünk egészségesen működjön. Segítségükkel könnyebben távoznak a testünkből a toxikus anyagok, ezenkívül segítenek kordában tartani a koleszterinszintet, megelőzni a szívinfarktust, valamint jó néhány rákos megbetegedés kialakulását. Egy embernek átlagosan 25-30 gramm rostot kellene elfogyasztania naponta.
Bab: egy csésze fekete baba 19 gramm rostot tartalmaz.
Korpa: a korpás kenyerek, kekszek és a müzlibe kevert korpa adagonként 5-5 gramm rostot jelent.
Borsó: már félcsészényi is 9 gramm rostot tartalmaz. Minden elkészítési formája ajánlott.
Kukorica: a csöves kukorica darabja 5 gramm rostot tartalmaz.
Bogyós gyümölcsök: egy csésze eper rosttartalma 3 gramm, ugyanennyi málnáé pedig több mint 8 gramm.
Burgonya: átlagosan 5 gramm rost nyerhető egy közepesen főtt burgonyából.
Füge: a füge és más szárított gyümölcsök magas rosttartalmúak. 3 szárított füge 10 gramm rostot tartalmaz.
Brokkoli: egy csésze főtt brokkoli 9 gramm rostot tartalmaz.
Zab: egy adag zabkásában, vagy zabpelyhet tartalmazó müzliben 7 grammnál nagyobb mennyiségű rost található.
Alma: egy átlagos nagyságú alma 4 gramm rostot tartalmaz, pektin formájában.
|