A legegészségesebb gyümölcs
2009.01.31. 21:00
A legfrisebb kutatási eredmények szerint a legegészségesebb gyümölcs a szilva, amely az áfonyát is lekörözi antioxidánsok és alapvető tápanyagok tekintetében.
Újabban a szilvát tekintik a szupergyümölcsnek a szakemberek, mivel kimutatták, hogy egyetlen szilvában annyi antioxidáns van, mint egy egész marék áfonyában, de az alapvető tápanyagokban is rendkívül gazdag. Ráadásul a szilva olcsó is, ára harmada az áfonyáénak.
A szilvában kevés a kalória, nem tartalmaz zsírt. Ha valaki mindennap csak néhány szem szilvát elfogyaszt, ezzel jelentősen elősegítheti, hogy szervezete egészséges legyen. Fontos azonban, hogy a szilvát nem szabad meghámozni, mert az értékes anyagok többsége a héjában található.
Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy milyen összetevőkből áll a szilva, és hogy ezek milyen hatással vannak a mellrák sejtjeire. Kiderült, hogy a szilvában lévő egyes anyagok gátolják a mellrák terjedését. A szakemberek rámutattak, hogy a szilvánhoz hasonlóan egészséges többek közt az áfonya, a barack és a nektarin.
|