Cseh fánk (tarkedli) (farsang)
2009.01.14. 22:59
Hozzávalók: 40 dkg lisztet egy 3 literes fazékba öntünk. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, 2 dkg cukrot, majd hozzá morzsolunk 2 dkg élesztőt. Kissé megkelesztjük. Ehhez a kovászhoz keverünk 2 tojássárgáját, sót, még 3 dl tejet, és az egészet fakanállal vagy robotgéppel jól felverjük.
Egészen gyenge, lágy tésztát kapunk, amit melegített fedővel fedünk és 45 percen át kelesztünk. Hozzákeverjük a 2 tojás kivert habját, majd néhány percig még kelesztjük. Tükörtojássütőben vagy serpenyőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve - lekvárral -‚ melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.
|