Ünnepi ételek : Sziveszteri virsli pörkölt lencsével (szilveszterre) |
Sziveszteri virsli pörkölt lencsével (szilveszterre)
2008.12.26. 23:57
Hozzávalók: 2 db közepes vöröshagyma, 80 ml olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1-1 db paradicsom és zöldpaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, kevés csípős paprikakrém, 50 dkg virsli (juhbelest ajánlom), 40 dkg lencse.
A lencsét megmossuk, sós babérleveles vízben megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk. apróra vágjuk, és lábasban az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Azonnal egy kevés vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, és a fele sóval ízesítjük.
A paradicsom szárát kivágjuk, a paprikát kicsumázzuk, a húsukat apróra vágjuk, a pörköltalaphoz adjuk. A köménnyel, a zúzott fokhagymával, a paprikakrémmel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 20 percig főzzük, hogy sűrű pörköltszaft legyen belöle.
A virslit karikákra vágjuk,majd a megfőtt, lecsöpögtetett lencsével együtt a pörköltalapba keverjük, és pár percig össze főzzűk.
Puha kenyérrel vagy galuskával kínáljuk, de tálalhatjuk önálló fogásként is.
|