Szalonnás lencse (szilveszterre)
2008.12.23. 18:54
Hozzávalók: 1 kis darabka zellergumó, 1csokor petrezselyemzöld. 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só, 1 evôkanál liszt, 10 szem apró hagyma, 1 dl tejföl, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 40 dkg lencse, 1 nagy gerezd fokhagyma.
A lencsét kiválogatjuk, és előző este beáztatjuk, a szalonnát felszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd a megtisztított, egészben hagyott hagymát beledobjuk. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, és félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a megtisztított, kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük el kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlés. nek jobban megfelel, ha a liszttel elhabart tejföllel besűrítjük. Tálalás. kor a tetejére tesszük a ropogós szalonnaszeleteket.
|