Ünnepi ételek : Kolbászos, szalonnás Korhelyleves (szilveszterre) |
Kolbászos, szalonnás Korhelyleves (szilveszterre)
2008.12.23. 18:40
Hozzávalók: 350 g savanyú káposzta, 200 g füstölt kolbász, 100 g húsos füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 1 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál húsleves esszencia, 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors,ha szükséges akkor kevés ecet, kevés citromhéj, csipetnyi cukor.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 merőkanál vizet ráöntve, hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük 1000 ml vízzel. Hozzá adjuk az esszenciát, a borsot, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját, és befedve felforraljuk, kb. 20 percig. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A főzés félénél beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a tejfölös habarást, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük az ecettel, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is adhatunk ízfokozónak, és tűzforrón tálaljuk.
|