Házi hamburger (szilveszterre)
2008.12.23. 18:05
Hozzávalók: 40 dkg darált marhaszínhús, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 6 édeskés hamburgerzsemle (nagy puffancs vagy zsemle). 6 vékony szelet sajt (pl. lapka), 2 evőkanál olaj, 1 marék csíkokra vágott saláta.
A darált marhahúst összegyúrjuk a sóval és a borssal, majd 6 egyforma nagyságú, lelapított, nagy pogácsát formálunk belőle.
A megmosott, héjas uborkát karikákra vágjuk. A hagymát tisztítás után a megmosott paradicsommal együtt felkarikázzuk. Nagy teflonserpenyőt bekenünk olajjal, majd felforrósítjuk. A húspogácsákat erős lángon mindkét oldalukon jól átsütjük. Ezután a sajtszeleteket elosztjuk a még forró húspogácsákon. A zsemléket lapjában kettévágjuk, majd egy-egy zsemlyefélre ráteszünk egy sajtos húspogácsát, megkenjük majonézzel, elosztjuk rajtuk az uborka- és a hagymakarikákat meg a paradicsomszeleteket, majd a salátacsíkokkal beborítjuk, és rátesszük a zsemle másik felét. Kissé összenyomva, tálra tesszük.
|