Nagydobosi tökös-mákos rétes
2008.12.21. 19:08
Hozzávalók: 2 csomag kész réteslap, 1 kg sütőtök, 20 dkg mák, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsolaszőlő, 5 g őrölt fahéj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 dl olaj, porcukor a szóráshoz.
Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A kezdő háziasszonyoknak, ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére - megadjuk a rétestészta összetételét: 10 dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190 °C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva, és kinyomkodva szórjuk, a felfőzött és ízesített mákra.
|