Kecskeméti barackkrém
2008.12.19. 14:27
Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 4 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1,5 dl tej, 40 dkg sárgabarack, 2 cl barackpálinka, vaníliás cukor, fél rúd vanília
A kimagozott sárgabarackot cikkekre vágjuk és kevés, 5 dkg cukorral ízesített vízben 2 percig pároljuk. Alaposan lecsöpögtetjük, majd meglocsoljuk a barackpálinkával. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk. Megforrósított vajon halványra pirítjuk a lisztet és felöntjük tejjel. Állandóan kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojássárgáját, és a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A krémet alaposan kivajazott, porcukorral behintett kis formákba töltjük, ügyelve arra, hogy a krém csak a forma feléig érjen. Vízzel félig teli tepsibe helyezzük, és közepesen meleg sütőben kigőzöljük. Akkor jó, ha a krém, mozgatásra remeg, már nem folyós. Ekkor tányérra borítjuk és körberakjuk barackcikkekkel. Ízlés szerint tetejét tejszínhabbal díszíthetjük, a közepébe barackcikket teszünk.
|