Besztercei szilvástorta
2008.12.19. 13:43
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg Koronás Porcukor, 2 db tojássárgája,
fél dl tejföl, vaníliás cukor, csipetnyi só, 50 dkg szilva, 15 dkg dió, 15 dkg Koronás Befőzőcukorral készült szilvadzsem, 5 dkg Koronás Finom Kristálycukor, őrölt fahéj.
Készítsen linzertésztát. A margarint morzsolja a liszthez, hintse rá a porcukrot, sót. Gyúrja össze gyors mozdulatokkal, a tojássárgájával, tejföllel. Fél órán át, pihentesse a cipóformájú tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsa ki a tészta kétharmadát, majd egy lapos és kerek tortaformát béleljen ki vele. A maradék nyers tésztát tegye félre. Szurkálja meg villával, félig süsse át meleg sütőben. A sült lapot kenje át szilvadzsemmel. A szilvát mossa meg, magozza ki, cikkezze fel. Rakja körbe sűrűn, magházzal felfelé a tortalapon. Szórja meg a tetejét őrölt fahéjjal, kristálycukorral. A maradék nyersen hagyott tésztát reszelje rá, hintse meg a durvára vágott dióval. Újból tolja a sütőbe, süsse aranysárgára. Cikkekre vágva kínálja.
Tippek:
Télen mélyhűtött szilvával is díszítheti a tortát. Előtte azonban a tésztára szórjon kevés zsemlemorzsát, hogy a gyümölcs levét felszívja.
Ha nincs tortasütője, hagyományos tepsiben vagy szélesebb tűzálló tálban is elkészítheti a gyümölcstortát
A kerek tortaformát úgy bélelje ki a tésztával, hogy legyen egy kis pereme
A szilvadzsemhez keverhet néhány cseppnyi szilvapálinkát
|