Körösi vegyes halászlé
2008.12.16. 22:17
Hozzávalók: 4 kg halcsont, apróhal, halfej, 20 dkg vöröshagyma, 8 dkg só, l kg pontyfilé, fél kg süllőszelet, fél kg harcsaszelet, 1 kg halbelsőség (ikra, tej), 8 dkg fűszerpaprika, 3 db zöldpaprika, 2 db kisebb paradicsom egy evőkanál sertészsír
Elkészítése: A halfejeket, csontokat nagyon jól megmossuk, feltesszük főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. Gyengén megsózzuk, a hagymát apróra vágva tesszük bele. Mérsékelt tűzön jó erős hal alaplét főzünk belőle. A csontokat addig főzzük, amíg erőteljes hal ízű lesz az alap lé, adagonként kb. fél litert számítva. Ekkor az alaplét átszűrjük egy másik edénybe, elkeverve benne a pirospaprikát és az evőkanálnyi zsírt. Beletesszük az előre lesózott halszeleteket, a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot. Megízleljük, és lassú tűzön kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. Kissé megrázzuk, hogy a haldarabok ne ragadjanak az edény aljára. Másik edénybe szedünk hallevet, ha forrni kezd, belerakjuk a belsőséget úgy, hogy a lé ellepje. Készre főzzük és tálaláskor a halászlé tetejére, helyezzük, hogy ne törjön össze. A tűzről levéve azonnal, forrón tálaljuk. Bográcsban, szabad tűzön is elkészíthető.
|