Levesek : Nagydobosi sütőtök krémleves |
Nagydobosi sütőtök krémleves
2008.12.16. 21:12
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 40 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 2 tojás, só, csipet cukor, citromlé, 1 csokor metélőhagyma.
A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük. Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
|