Bárányhúsleves tökkel
2008.12.16. 19:42
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg báránylábszár (csonttal), 12 dkg rizs, 50 dkg spárgatök, só, őrölt fahéj.
Az egészben hagyott lábszárt hideg vízben megmossuk, fazékba tesszük. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az a húst ellepje, majd megsózzuk. Erős lángon addig főzzük, míg a felszínén hab nem képződik. Ezt leszedjük, és a levest takaréklángon, kb. 1 órán át tovább főzzük. Közben a spárgatököt megtisztítjuk és vastag szeletekre vágjuk, a rizzsel együtt, sós vízben előfőzzük. Majd hozzáadjuk a húshoz. Ha ezek is megpuhultak, a húst kivesszük, kicsontozzuk, majd a levessel együtt tálaljuk. Díszítésül őrölt fahájat szórunk a tányérokba kimert levesre. Ha rizs helyett cérnametélttel kívánjuk a levest elkészíteni, akkor a sós, forró vízben kifőzött tésztát leszűrjük, és kihűlve hozzáadjuk a leveshez, a tálalás előtt 30 perccel.
|