Húspástétom
2008.12.14. 23:41
Hozzávalók 1 kg-os pástétomhoz: 50 dkg borjúszínhús, 30 dkg sertésszínhús, 15 dkg fehérsós szalonna, 10 dkg gépsonka, csipetnyi őrölt fehérbors, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 3 tojás, 2 dkg finomított só, 20 dkg húsaszpik.
A borjú-, illetve a kövér sertéshúst megmossuk, csíkokra vágjuk, majd finom tárcsájú húsőrlő gépen többször ledaráljuk, porcelánedénybe tesszük, őrölt fehérborssal, sóval fűszerezzük, hozzá adjuk az egész tojást, a halványsárgása pirított vöröshagymát, és simára kevert.Egy téglalap alakú formát vékony szeletekre vágott szalonnával, majd sonkávalkibélelünk, a fűszerezett húspürével megtöltjük, majd szalonnával és sonkával betakarjuk. Az így megtöltött formát fedővel letakarva vízzel telt edénybe tesszük, és középmeleg sütőben erős gőzben kigőzöljük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd még langyos állapotában olvasztott és lehűtött húsaszpikkal átitatjuk, azután hűtőbe téve dermesztjük. A hűtőből kivéve a formát kiborítjuk, olvasztott és lehűtött aszpikkal lefényezzük. Hűtőben tároljuk.
|