Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Praktikák
Praktikák : A Karácsonyi sütéskor mire figyeljünk?

A Karácsonyi sütéskor mire figyeljünk?

  2008.12.11. 18:44


A karácsonyi sütemény elkészítése a háziasszonyt néha kétségbe ejti. Hogy ne gondolkodjunk hosszan, mivel kedveskedjünk szeretteinknek, íme pár ötlet, hogy a sütés gördülékenyen menjen!


Képesek vagyunk hosszasan tervezgetni, és órákat tölteni a konyhában, hogy karácsonykor a család minden tagja találjon valami kedvére valót az asztalon. Az pedig különösen fontos, hogy a sütemények tökéletesen sikerüljenek: megteremtik az ünnepi hangulatot, kellemes illatokkal töltik meg a lakást. Eleget kell sütnünk belőle, hogy mindhárom ünnepnapra és még a vendégeknek is maradjon.

A karácsonyi sütés hagyománya messzire nyúlik vissza:
már a germánok is mézes süteménnyel készültek a téli napfordulóra. A hagyományt folytatva a középkori apácák és szerzetesek fűszeres mézeskalácsot sütöttek adventra, amelyből a szegényeknek is bőven jutott.

Mivel a sütögetés igen időigényes tevékenység, és karácsony előtt amúgy is sok a tennivaló, fontos, hogy jól osszuk be az időnket, és hogy minden elsőre sikerüljön.

Érdemes már december elején eldönteni, mi legyen az ünnepi menü, és milyen süteményekkel készüljünk. Írjunk listát mindenről, hiszen több napról és több étkezésről van szó!
Érdemes olyan süteményeket választani, amelyek sokáig eltarthatók, így nem kell az utolsó pillanatban elkészítenünk őket. A tésztát korábban is bekeverhetjük, hűtőben vagy fagyasztva sokáig eláll.

Íme pár tipp...

A sütéshez:


A mérésekhez mindig szabványosított, száraz mérőeszközöket használjunk.

Ha ragadós anyagokat, például mézet mérünk, zsírozzuk be a mérőedényt, vagy szórjuk be nem ragadó növényi olajjal.

Az egyenletes sütés és barnulás érdekében egyszerre csak egy tepsit tegyünk a sütő közepére. Ha mégis kettővel dolgozunk, cseréljük fel a felsőt az alsóval a sütési idő felénél.

Hagyjuk a tepsit vagy a sütőlemezt kihűlni, mielőtt újra használnánk.

Ha a tészta ragadós, tegyük egy kis időre a hűtőbe, hogy megkeményedjen.

A tojássárgáját és -fehérjét akkor a legkönnyebb elválasztani, amikor még hideg.

A tojásfehérje felverésénél akkor érjük el a legjobb eredményt, ha a szétválasztás után szobahőmérsékleten kis ideig állni hagyjuk.

A fehérje felverését először lassan kezdjük, utána növelhetjük a sebességet. Egy csipet sótól könnyebben keményedik. A hab akkor jó, ha kiemeljük a habverőt, és a rajta maradt habcsúcs nem konyul le.

A tároláshoz:

Nyers tésztát hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztóban 6 hétig tárolhatunk.

A puha és a ropogós süteményeket szobahőmérsékleten tároljuk. Ha kezdenének kiszáradni, tegyünk alma- vagy kenyérszeletet a dobozba. Ha ropogós sütemény kezdene nedvesedni, tegyük a sütőbe 4-5 percre, 150 fokon.

Az előre megsütött aprósüteményeket légmentesen zárható dobozokban vagy zacskókban fagyasztva 3 hónapig is eltarthatjuk. A habos vagy csokiba mártott sütik a fagyasztástól elszíneződnek.

A vajas tésztákhoz:

A vajat puhítsuk meg, úgy könnyebb a cukorral eldolgozni.

A vajas tésztákhoz használjunk fém- vagy nem ragadó bevonattal ellátott edényeket. Ezeket zsírozzuk vagy vajazzuk ki.

A vajas tészta akkor kész, ha elválik a tepsi falától, és a közepe érintésre visszaugrik.

Végül a piskótákhoz:

Nagyon figyeljünk arra, hogy a felvert tojások habja megfelelő keménységű legyen.

A hozzávalókat csak beleforgatni szabad, keverni soha.

A piskóta akkor kész, ha aranybarna, ruganyos a teteje.

Piskótákhoz legjobb a kuglófforma.

A kuglófokat az edényben, fejjel lefelé hagyjuk kihűlni, így nem esik össze a tészta.

A sütő ajtaját ne nyitogassuk a sütés első felében.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!