Nagypénteki „hús” (karácsonyi) /húsmentes/
2008.12.09. 23:01
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg karalábé, 20 dkg zöldborsó, ž dl olaj, 20 dkg liszt, 1 dl tejfel, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, ˝ csomó petrezselyemzöld, 3 dkg vaj, olaj a sütéshez.
A sárgarépát és a karalábét megtisztítva apró kockákra vágjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. Ha megfőtt, szitán szárazra lecsurgatjuk, kinyomkodjuk a felesleges levet. Készítsünk rántást a vajból és 5 dkg lisztből, majd tegyük bele a vegyes főzeléket, sózzuk, tejfellel elkevert tojást öntsük hozzá, és ízesítsük fűszerekkel a pépet. Ha elég sűrű, akkor deszkán formáljunk 12 egyenlő, lapos szeletre (mintha rántott szelet lenne), hempergessük meg lisztben, tojásban és morzsában, majd forró olajban süssük szép pirosra. A „húst”, kínálhatjuk burgonyapürével, párolt rizzsel és salátával. Hidegen, majonézes salátákat is adhatunk. Főzelékekre is kiváló feltét.
|