Köcsögös káposzta (karácsonyra)
2008.12.09. 22:59
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésdagadó, 50 dkg savanyú káposzta, 8 dkg rizs, 1 dl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 12 dkg kolozsvári szalonna, 2 dl tejfel, liszt 3 dkg, 4 burgonyalángos, só, őrölt bors, csemege pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás.
A sertésdagadót ledaráljuk, közepes lyukú tárcsán. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, az apróra vágott füstölt szalonnával megpirítjuk. Meghintjük csemege pirospaprikával, és felöntjük egy kevés vízzel. Közben beízesítjük a húst sóval, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és beletesszük a tojásokat, a rizst, melyekkel jól összekeverjük. A saláta fejről a leszedett levelekbe töltjük. A kimosott apró savanyú káposzta felét a cserépedény (köcsög), aljára terítjük, ráhelyezzük a töltelékeket és befedjük a maradék savanyú káposztával. Kevés vízzel felöntjük és letakarva, közepes sütőben megfőzzük. Amikor elkészült a köcsög tetejére tesszük a burgonyalángost és tejfellel meglocsolva, az asztalra helyezzük. Nagyon mutatós, ha mindenkinek van cserépedénye, melyből a lángossal fogyaszthatja az ételt.
|