Ünnepi ételek : Kocsonyázott pisztráng tokaji módon (karácsonyra) |
Kocsonyázott pisztráng tokaji módon (karácsonyra)
2008.12.09. 22:57
Hozzávalók 4 személyre: 4 belezett pisztráng(20 dkg-os/db), 2 citrom, 8 rákolló(mirelit), 4 fürj tojás, 2 lucullus paradicsom, 2 dkg zselatin, ˝ csomó petrezselyemzöld, ˝ póréhagyma, 2 tojásfehérje, 2 dl tokaji szamorodni, só, őrölt fehérbors, szerecsendió, porcukor, paradicsompüré.
A pisztrángokat hideg vízben jól megmossuk, félkör alakúra formázzuk. A formázást úgy végezzük, hogy tűbe cérnát fűzünk, a fejét és a farkát egybeszúrva összekötözzük. Halfőző edénybe helyezzük, majd leöntjük egy jól kiforralt főzőlével, melyet ízesítünk sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval, citrommal, kevés porcukorral és tokaji szamorodnival. Pár percig főzzük, vigyázva, hogy a pisztráng szét ne főjön. Ha a pisztráng kihűlt, a főzőlevéből kivesszük, és hűtőszekrénybe helyezzük. A pisztráng főzőlevét feltesszük a tűzre, kevés hideg vízben simára kevert zselatint adunk hozzá, félig felvert tojásfehérjébe kevert paradicsompürével(tetejére helyezzük, és ha a „piszkot” összegyűjtötte, óvatosan lemerjük) lederítjük, szűrőruhán átszűrjük. A főtt pisztrángokat a hűtőből kivesszük, kihúzzuk a cérnát, mély porcelán vagy ezüst tálra helyezzük. Díszítjük főtt, megtisztított fürjtojással, főtt rákollóval, póréhagymával, lucullus paradicsommal, szép petrezselyem levéllel, és leöntjük hideg tokajival ízesített langyos kocsonyával. A kocsonyát lassan adagoljuk, hogy mindig tiszta átlátszó maradjon. Először csak a halat és a díszítéseket kössük meg, majd csak ezután adjuk hozzá kocsonyát.
|