Hargitai sertésborda (erdélyi) (karácsonyra)
2008.12.09. 22:53
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertéskaraj, 24 dkg darált sertéscomb, 4 debreceni, 12 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 8 dkg vöröshagyma, 8 dkg zsír, 40 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejfel, ˝ csomó kapor, só, őrölt bors, csombor, majoránna, kakukkfű, liszt.
A sertéskarajból négy egyforma szeletet vágunk. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és kevés forró zsírban mindkét oldalát elősütjük, majd félretesszük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, serpenyőben félig megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a ledarált sertéshúst, megsózzuk, majoránnával, őrölt borssal, kakukkfűvel ízesítjük, tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott debreceni kolbászt, és készre pirítjuk. 4 egyforma káposztalevelet kiterítünk, ráhelyezzük az elősütött sertésbordákat, a tetejére a megpirított sertés darált húst, összecsavarjuk, zsineggel átkötjük. Megfelelő nagyságú edényben, kevés zsíron, szeletekre vágott hagymát aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a hideg vízzel kimosott savanyú káposztát, megszórjuk finomra vágott kaporral és csomborral, kevés vízzel felengedjük, és jól felforraljuk. A felforrt káposztára helyezzük a káposztalevélbe töltött sertésbordákat, fedő alatt közepes hőmérsékletű tűzön vagy sütőben készre főzzük. A sertésbordákat kiszedjük, a visszamaradt aprókáposztát tejfellel és liszttel besűrítjük. Jól kiforraljuk, és kevés finomra vágott kaporral újraízesítjük. Tűzálló tálra helyezzük a sertésbordákat, kapros káposztával bevonjuk, tetejét kevés tejfellel meglocsoljuk.
|