Plakija (Bolgár) (karácsonyra)
2008.12.09. 22:42
Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg-os ponty, 30 dkg vöröshagyma, 6 evőkanál olívaolaj, 25 dkg zeller, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg dió, só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 citrom.
A megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymát és a finomra vágott fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk, rátesszük a megtisztított megreszelt zellert, a csíkokra vágott sárgarépát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzátesszük a babérlevelet, egy fél pohár vizet, és lefedve 15 percig pároljuk. Közben a megtisztított, kibelezett, konyhakész pontyot kívül-belül megsózzuk, és meglocsoljuk szűrt citromlével. Hasüregébe rakjuk a diószemeket. A zöldség felét tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a halat, befedjük a zöldség másik felével, és 35-40 percig sütjük. Fogyasztható melegen is, de az így elkészített plakíját a bolgárok ünnepi ételként hidegen fogyasztják.
|