Ünnepi ételek : Karamellás-ánizsos karácsonyi figurák (Karácsonyi) |
Karamellás-ánizsos karácsonyi figurák (Karácsonyi)
2008.12.09. 22:29
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 1 dl méz, 3 tojás, 20 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, 6 dkg vaj, őrölt fahéj, ánizs, 1,5 dkg szalakáli, 90 dkg liszt, +1 tojás a kenéshez; Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje.
A kristálycukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, csendes tűzön, majd felengedjük 2 dl vízzel, olvadásig lassú tűzön főzzük. Egy másik edényben a porcukrot, mézet, vajat, a tojásokat, a fűszereket és a szalakálit habosra keverjük. Beleöntjük a karamellmártást és hozzáadjuk a lisztet. Gyúródeszkára tesszük, addig dolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, 8 órát pihentetjük. Pihentetés után, újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd 5 mm vastagra nyújtjuk, és különböző alakú formával kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól, 1-2 cm-re. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón, megkenjük felvert tojással. Hagyjuk kihűlni, és tojásfehérje glazúrral díszítjük. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon. Több napig is eláll.
|