Borkrémes karácsonyi torta (Karácsonyi)
2008.12.09. 22:26
Hozzávalók 20 szelet elkészítéséhez: 15 dkg méz, 50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 2 tojás, 1 tasak vanília cukor, 1 tasak sütőpor, fél citrom reszelt héja, 10 dkg vegyesízűdzsem –krém; 3 tojássárgája, 1 dl méz, 2 dl tej, 3 dl muskotályos fehérbor.
A gyúródeszkára helyezett lisztbe beledolgozzuk a puha vajat, majd hozzáadjuk a sütőport, tojásokat, porcukrot, s vaníliás cukrot, mézet, reszelt citromhéjat. Könnyű tésztát gyúrunk, két 5 mm-es lapot nyújtunk, majd a tortaformába helyezve, külön-külön megsütjük. A sütőt 220-240 fokra hevítjük, és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és zsemleszínűre sütjük. Kihűlve, megkenjük boros krémmel. Krém; a tojássárgákat fehéredésig keverjük, s rendre további kavarás mellet hozzátesszük a mézet. Végül, erős kavarás mellett hozzáadjuk a bort. Az egészet lábosba öntjük és erős tűzön, erőteljesen keverjük, megakadályozva a fövést, színváltozást, amikor felemelkedik, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni és a torta belsejét megkenjük vele. A torta tetejét a dzsemmel kenjük meg. Hűtőben tároljuk.
|