Mézeskalács házikó (Karácsonyi) (KÉPPEL)
2008.12.09. 22:24
Hozzávalók 1 házikó elkészítéséhez: 25 dkg méz, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 5 dkg szalakáli, őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió, csipet fahéjpor, 70 dkg liszt, só, olaj, +1 tojás a kenéshez; Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 15 dkg csoki bevonó massza.
A lisztet, egy gyúródeszkára helyezzük és közepén, kis vályút készítünk. A liszt egy részébe bedolgozzuk a cukrot, mézet, a felütött tojásokat, az olvasztott vajat és az átszitált fűszereket, a rumot, amiben feloldjuk a szalakálit, lassanként hozzáöntjük a liszt többi részét, míg puha tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, 12 órát pihentetjük, lehetőleg estétől reggelig. Pihentetés után, újra összegyúrjuk, majd 5 mm vastagra nyújtjuk, és kivágjuk a ház négy téglalap oldalát (ebből kettő a tető), és a két oldalát. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól, 1-2 cm-re. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón, megdíszítjük felvert tojásglazúrral. Ablakokat, ajtót és cserepeket rajzolunk rá, majd az olvasztott csoki bevonóval a cserepeket kiöntjük. Az oldalakat, tojásfehérjével összeillesztjük. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon.
|