Kelt kalács (Striezel) német (Karácsonyi)
2008.12.09. 22:20
Hozzávalók 1 kg-os kalács elkészítéséhez: 1 kg liszt, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 6 dkg zsír, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só, porcukor; Máktöltelék: 25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 dl tej, ˝ citrom.
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk, 4 evőkanál liszttel és langyos tejjel kovászt készítünk és kissé megkelesztjük. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a kovászt, 1 tojást, sót, cukrot, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. 5 dkg olvasztott zsírt is a tészta közé dolgozunk. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Utána két cipót formálunk belőle, és ujjnyi vastagon téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a tésztát összecsavarjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, és hatvan percen át langyos helyen kelesztjük. Tetejét tojással megkenjük. Meleg sütőbe tesszük, először gyenge, majd erősebb tűzön, egy órán át sütjük. Máktöltelék készítése: a tejet cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a megdarált mákot, és 2-3 percig főzzük. Citromhéjjal ízesítjük. AA tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
|