Gyümölcsös ünnepi kalács (Karácsony)
2008.12.09. 22:15
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 25 dkg méz, 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 5 tojás, fél tasak sütőpor, 15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 15 dkg cukrozott gyümölcs, őrölt fahéj, ánizs, őrölt szegfűszeg, Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 evőkanál rum.
Gőz felett, keverőedényben felolvasztjuk a mézet, vajat, cukrot és állandó keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Habosra verjük. Összevágjuk a gyümölcsöket apró kockára, és állandó keveréssel a tésztához adjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport. Simára keverjük s kikent kilisztezett kalácsformába, helyezzük. A sütőt 220-240 fokra hevítjük, és a formát behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. Kiborítjuk a formából, és megkenjük glazúrral. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, rumot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon.
|