Debreceni májas hurka
2008.12.09. 17:20
Hozzávalók: 1 kg 25 dkg rizs, 50 dkg sertésmáj, 75 dkg vegyes zsiradék (fodorháj, tokaszalonna), 1 evőkanál zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg só, 1 dkg fehér bors, fél dkg szegfűbors, 1 g majoránna.
A májat forrásban levő vízbe tesszük, és addig abáljuk (vagyis éppen csak a gyöngyöző vízben főzzük), amíg teljesen megfehéredett, majd a léből kivesszük. Ugyanebben a lében megfőzzük a szalonnaféléket, és lecsöpögtetve félretesszük. A megmosott rizst térfogatához képest másfélszeres mennyiségű vízben félig megfőzzük. (Az abaléhez annyi vizet öntünk, amennyi még szükséges a rizs főzéséhez.) Ezután az időközben kihűlt májat és zsiradékot kis lyukú darálón ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk, majd az evőkanál zsíron üvegesre fonnyasztjuk. A fűszereket a sóval liszt finomságúra őröljük vagy törjük, és összekeverjük a májas-szalonnás- hagymás-rizzsel. Lágy masszának kell lennie, mert a hurka fövés közben megdagad és kirepedhet. Ha a massza nem elég lágy, 3-4 evőkanál zsíros abálólevet öntünk rá. Nagyon tisztára mosott vastag hurkabélbe lazán betöltjük, és 12-15 cm-es párokra kötözzük. (Hurkapálcikával is áttűzhetjük a bél végét, csak arra ügyeljünk, hogy a massza ki ne folyhasson belőle.) Forró (éppen csak gyöngyöző) vízbe téve, nagyon kis lángon abáljuk (a hurka vastagságától függően) 20-25 percig, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedve hideg vízbe helyezzük kihűlésig. Ezután deszkára téve lecsurgatjuk. Ha már száraz, hűtőszekrényben vagy hideg kamrában, pincében tároljuk. Ebből a mennyiségből 10 személyre bőven elegendő hurka lesz.
|