Mákos köles torta (cukorbetegeknek /igen jó/)
2008.12.07. 11:39
(A mákban, kölesben levő rost segít a cukor felszívódását elhúzódóvá tenni, ezért jótékony hatású lehet cukorbetegségben.)
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 10 dkg mák, 5 dkg köles, 2 tojás, fahéj, reszelt citromhéj, zsírszegény tej, csipetnyi só, kevés gyümölcscukor, édesítő (ízlés szerint)
Összekeverjük a mákot és a kölest, csak ezután daráljuk meg. Így a kávédarálóba nem ragad bele, gyors is.(Hagyományos mákdarálóban külön is lehet darálni.) Ebből tejjel, az édesítőszerrel tejbegrízszerű masszát főzünk. (Lassan, fokozatosan adagoljuk a tejet, a végén hagyjuk egy kicsit "dagadni"). Valamivel sűrűbbre hagyjuk, mint a tejbegrízt. Lehűtjük vízfürdőben. A tojássárgáját kikeverjük egy kevés gyümölcscukorral. Felverjük a fehérjét kemény habbá. Belekeverjük a mákos masszába a tojássárgákat majd a kemény habot, vigyázva ne törjük össze. Vajazott, lisztezett formába öntjük, lassan sütjük közepes meleg sütőben (170şC-fokos). Diétás befőttel vagy diétás gyümölcsízzel lehet tálalni. Nagyon finom.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 160 kcal (669 kJ), Fehérje: 6, 57 g, Zsír: 8, 37 g, Szénhidrát: 14, 1 g, Koleszterin: 59, 54 mg, Rost: 4, 9 g, C-vitamin: 2, 71 mg, Kalcium: 210, 45 mg, Vas: 4, 1 mg, Nátrium: 426, 15 mg
|