Fogyis palacsinta (cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak)
2008.12.07. 11:31
(A teljes kiőrlésű liszt a gabonamagvak azon értékes részeit is tartalmazza, amelyeket a fehér liszt készítése során eltávolítanak. Emiatt rosttartalma jóval magasabb, szénhidráttartalma pedig lassabban szívódik fel. Ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak, de jó szolgálatot tehet székrekedéses panaszok esetén is.)
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg búzacsíra, 3 tojás, 1/2 l tej, só, 1/2 kg alma, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve és lereszelt héja, ízlés szerint folyékony vaníliaaroma, 2 pohár joghurt, 5 dkg dió
A lisztből, búzacsírából, tojásokból, tejből pici sóval palacsintatésztát keverünk, majd olívaolajjal kent palacsintasütőben kisütjük. Az almát gőzben megfőzzük, hűtjük, turmixoljuk. Belecsavarjuk a citrom levét, a fele héját, belekeverünk 5 dkg búzacsírát és a többi fűszert is hozzáadjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. Mindegyiket félbe vágjuk és kissé egymás végére fektetve tepsibe rakjuk. a joghurtba keverünk egy kis reszelt citromhéjat, édesítőt és a palacsintákra öntjük. Megszórjuk 1-2 evőkanál gorombára vágott dióval, majd az egészet átpirítjuk.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 215 kcal (899 kJ), Fehérje: 11, 2 g, Zsír: 6, 8 g, Szénhidrát: 26, 5 g, Koleszterin: 56, 6 mg, Rost: 8, 1 g, C-vitamin: 5, 9 mg, Kalcium: 102, 4 mg, Vas: 2, 7 mg, Nátrium: 87, 27 mg
|